lauantai 6. lokakuuta 2012

Ottolapsi - (Orpham)

Tämä oli ensimmäinen jännityselokuva vuosikausiin joka on tehnyt minulle sen mitä ko. genren pitäisikin; suuren osan aikaa kehoni oli jännittynyt ja selkäpiitäni hiipi välillä kylmänväreitä, ja tuijotin ruutua intensiivisesti enkä olisi malttanut odottaa mitä seuraavaksi tapahtuisi. Lisäksi kaikki päähahmot ovat todella aidon oloisia ja mielenkiintoisia. Löysin itseni nauramasta ja tuntemasta niiden mukana.

Pariskunta jolla on kaksi lasta, adoptoi 9-vuotiaan tytön, Estherin ja aluksi tämä hurmaava tyttö tuntuu sopeutuvan perheeseen ilman suurempia ongelmia. Hyvin pian Estherin käytös alkaa kuitenkin olla enenevässä määrin häiriintynyttä, kunnes lopulta alkaa syntyä ruumiita ja paljastuu ettei tytön alkuperästä ole mitään oikeaa tietoa. Perheen äiti, huolissaan perheensä turvallisuudesta, alkaa selvittää mysteeriä ja saa selville jotain täysin odottamatonta. Tämä saattaa vaikuttaa tavanomaiselta tappajalapsi-elokuvalta, mutta ei todellakaan ole.

Traileri lupaa "et ikinä arvaa hänen salaisuuttaan" ja valtaosan eli keskivertokatsojan kohdalla se lupaus pitää. Minulla henk.koht. oli alitajuinen aavistus siitä mistä siinä on kyse, johtuen Estherin hahmon eräästä elementistä. Eli tiesin koko ajan mutta en kuitenkaan varsinaisesti tiennyt. Joten totuuden sitten paljastuttua se hätkähdytti mukavasti mutta toi myös jonkinlaisen tyytyväisyyden tunteen kun alitajunnan tiedot vapautui. Elokuva ei kerro aivan kaikkea hahmon historiasta joten elokuvan katsomisen jälkeen kannattaa käydä IMDB:ssä trivia-sivulta lukaisemassa tarkempaa tietoa, jos ei muuten niin nähdäkseen kuinka moni elokuvan aikana mielessä käyneistä teorioista osui oikeaan. Estherin näyttelijä on muuten todella vaikuttava roolissaan.

Muista hahmoista erityismaininnan ansaitsee perheen nuorin tytär, Max. Hän syntyi kuurona ja näin ollen ei osaa myöskään puhua ja kommunikointi hänen ja muiden hahmojen välillä käydään viittomakielellä. Se luo elokuvaan omanlaisen tunnelman. Maxin tila tuo myös loppukohtaukseen aimo annoksen lisää vaikutusta. Kerrassaan loistava hahmo tällaiseen elokuvaan ja näyttelijänsä hoitaa homman mallikkaasti.

Ensimmäisessä jakessaa mainitsemani laadun ja Estherin hahmon taustatarinan lisäksi, mielestäni tämä on toimivasti ohjattu, ja sisältää joitain sopivan kammottavia kohtia jotta kauhugenrekin sopii kuvaan. Tässä on myös huomattavasti veren lentoa ja tappokohtaukset on semi-graafisia ja mainittavan vahvoja, mutta ei mauttomuuteen asti. Tämä nousi ehdottomasti kaikkien aikojen suosikkielokuvieni kärkipäähän. Vähintään Top10:iin, ehkä jopa Top5:een.

Ainoa valittamisen aihe tässä on sen loppu. Se on törkeä ja päivänselvä kopio erään vähän vanhemman ja suositun kauhuelokuvan lopusta. Se on 99% samanlainen joten se ei mitenkään voi olla sattumaa. Lisäksi yksi repliikki siinä (joka on myös revitty suoraan sen toisen elokuvan lopusta) ei edes sovi ko. tilanteeseen ja elokuvan senhetkiseen henkeen. Jos nuo kaksi seikkaa sivuttaa niin se loppu on periaatteessa suht toimiva ja hyvä. Jätti kuitenkin minulle tunteen kuin jotain olennaista olisi jäänyt puuttumaan. Viihdytetty olo minulle jokatapauksessa jäi.

Jos pidät kauhu- tai jännityselokuvista, suositelen tätä lämpimästi!
Painotan kuitenkin, että  tämän elokuvan ikäraja on K-16 ja sisältää lukuisia voimakkaita kohtauksia jotka voivat olla haitallisia lapsille - enkä nyt tarkoita vain melko intensiivisiä murhakohtauksia vaan paljon muutakin. Tämä on kertakaikkisen laadukas ja viihdyttävä kauhu/jännityselokuva kypsille teineille ja aikuisile.

VIRALLINEN TRAILERI:
(Ei kannata katsoa muita, koska jotkut paljastaa juonesta liikaa.
Ei toimi tällä sivustolla, antaa linkin YouTuben puolelle.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti