lauantai 3. marraskuuta 2012

Dog Solders

Yksi ehdottomasti parhaita moderniin aikaan sijoittuvia ihmissusielokuvia.
Joukko Britannian armeijan sotilaita ovat erikoisharjoituksissa, kunnes ne muuttuvat joksikin aivan muuksi. Ihmissusiseikkailu sotilasnäkökulmakökulmasta on mielestäni virkistävä poikkeus ihmissusielokuvien joukossa, ja se on toteutettu tässä sydämellä ja realistisesti, höystäen sitä myös mustalla huumorilla. Taustatarina/totuus heidän ahdinkonsa takana on myös aika mielenkiintoinen. Ja sen sijaan että tapahtumat levitettäisiin pitkälle aikavälille, valtaosa elokuvasta sijoittuu yhteen ainoaan täydenkuun yöhön, mikä toimii intensiivisyyttä lisäävänä piirteenä. Ihmissista ei näytetä ulkonäön kokonaisuuden hahmottamisen kannalta kunnon otosta ennen lopputekstejä, mikä on tässä tapauksessa oikeastaan sekin hyvä, koska se on aika erikoinen design ja sitä on hauska yrittää hahmottaa pitkin elokuvaa kun koko ajan on pimeää.

Tämän ikäraja on K-18 eli muutama hieno gore-kohtaus mahtuu myös mukaan, yksi erityisesti jäi mieleeni taatusti loppuiäkseni. Ei siksi että se olisi ollut erityisen kammottava (vaikka saattaa se sitä silti olla) vaan siksi että ihmissusia syvästi rakastavana pidin siitä erityisen paljon. Vielä yksi mainitsemisen arvoinen plussa on se että tämä sijoittuu Skotlantiin ilman ainuttakaan amerikkalaista kuvioissa millään tasolla. Amerikkalaisilla kun tuntuu olevan ikävä taipumus tunkea itsensä hahmon muodossa hirviöelokuviin jos eivät sattuneet koko elokuvaa itse tekemään, mutta tästä ne pysyivät poissa. Ei minulla mitään amerikkalaisia vastaan sinänsä ole, musta on vaan mukavaa kun jokin on puhtaasti brittiläinen. Loppuun mainittakoon että nautin eniten ihmissusielokuvista jotka sijoittuvat Britanniaan, jotenkin minusta ihmissudet ovat vain eniten elementissään siellä. Jotenkin ne vaan kuuluvat sinne. Niin, ja tässä tapauksessa paikka toimii erityisen hyvin myös sotilasnäkökulman kannalta, koska Britanniassa armeijaan liittyminen on ollut vapaaehtoista jo ainakin neljäkymmentä vuotta.

Musiikki tässä ei ole kovin mieleenpauinuvaa, mutta ei tarvitsekaan olla sillä se luo kuitenkin aina juuri sopivasti tunnelmaa kohtauksiin. Sen pisti oikein merkille miten hienosti se aina ko. kohtaukseen sopi. Kaikki ovat instrumentaaleja mikä on hyvä, koska joskus hyväkin sanoituksellinen biisi voi rikkoa tunnelmaa. Jopa kohtaus joka kuvattiin nimenomaan musiikkipätkää varten, sisältää vain pianomusiikkia yhden hahmoista soittamana, ei sanoja.

Suosittelen tätä lämpimästi jokaiselle ihmissusifanille jolla on edes suurinpiirtein tarpeeksi ikää nähden asetettuun rajaan.

"It's alright, y'know, mate. It's ok. I just didn't make it ou this time, that's all. When I signed my life away on that dotted line, I fucking meant it. I am a professional soldier."

"Up until today you believed there was a line between myth and reality. Maybe a very fine line sometimes but at least there was a line. Those things out there are REAL. If they're real, what else is real? You know what lives in the shadows now. You may never get another night's sleep as long as you live."


VIRALLINEN TRAILERI:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti