perjantai 24. elokuuta 2012

HOSTEL


Kauhuelokuva Cabin Feverin, Texasin moottorisahamuhaajan ja Kill Billin tekijöiltä.

Tämä on niitä elokuvia jotka hyppivät silmille vuosikausia kun vuokraamossa tai jossain selailen elokuvavalikoimia, vaikka ei varsinaisesti olisi edes ajatellut koko elokuvan olemassaoloa. Se vaan pistää esiin koska kansikuva on joukosta eorttuva ja mielenkiinnon herättävä ja elokuva on genressään nimellisesti kuuluisa. Ja tahattomasti esiin noustessaan vuosien ajan se ikään kuin tuntuu hokevan: "katso minut katso minut katso minut".

Vuokrasin sen sitten lopulta jotain pari vuotta sitten, vaikken liiemmin perusta kidutuselokuvista. Takatekstin antama kuva tarinan asetelmasta kun teki siitä potentiaalisesti katsomisen arvoisen. Ajattelin, että voihan sen aina jättää kesken jos tuntuu ettei jostain syystä ole mun juttuni. Vaadin nimittäin kidutusteemaisista elokuvista jonkinlaista älykästä ja omaperäistä juonirunkoa ja asetelmaa, muuten en katso koska silloin nähdäkseni elokuvantekijöillä ei ole ollut mielessään muuta kuin shokkiviihde ja se ei ole minun juttuni. (Re-Animator on silti mielestäni hyvä elokuva, mutta se onkin kauhukomedia.)

HOSTEL saattaa päällepäin vaikuttaa ns. "kidutuspornolta" eli siis elokuvalta joka mässäilee äärimmäisen graaffisesti kuvatulla ihmisten kiduttamiskohtauksilla - mutta ei se ole. Siinä ei muistaakseni ollut kuin kaksi graaffisesti kuvattua kidutusta, vain muutaman sekunin yhteensä. Minusta se on siis vain plussaa, mutta siltä varalta että joku toivoo kauheasti graafisia kidutuksia niin tiedoksi että tämä elokuva ei sitä tarjoa muutamaa sekuntia enempää. Jopa kakkososassa on enemmän graaffisuutta muttei sitäkään vielä voi luokitella yllämainittuun epäviralliseen alagenreen. On ensimmäisessäkin elokuvassa silti aika kammottavia graafisiakin kohtia vaikkei olekaan varsinaisesta kidutushetkestä.

Mutta siis minä kun en arvosta liiallista graaffisuutta enkä muutenkaan pidä graaffisuutta mitenkään olennaisena, niin mielestäni HOSTEL-elokuvan asetelma - se on se kantava voima ja mikä tekee ko. elokuvasta kauhugenren arvoisen sekä katsomisen arvoisen mikäli et ole totaalisesti kidutusasetelmaa vastaan. Minä en ainakaan ihan heti keksi mitään niin pelottavaa kuin se:

"Kolme nuorta reppumatkaajaa, amerikkalaiset Paxton ja Josh sekä islantilainen Óli, tapaavat Amsterdamissa venäläisen Alexein, joka kertoo heille Slovakian pääkaupungin Bratislavan lähellä sijaitsevasta kylpylästä, joka on täynnä kauniita naisia. Tarinan innoittamana kolmikko suuntaa hostelliin, joka osoittautuu ensikokemusten perusteella tarinansa veroiseksi. Myöhemmin hostellin asiakkaita alkaa kuitenkin kadota ja kylästä paljastuu kidutuskammioiden täyttämä rakennus, jonka asiakkaita ovat sadistisia fantasioitaan toteuttavat rikkaat länsimaalaiset."

Ei vain se, että on kommuuni ökyrikkaita sairaita ihmisiä jotka maksavat saadakseen toteuttaa sadistisia kidutusfantasioitaan...ja määrittelevät eri ostohintoja riippuen uhrin kansalaisuudesta - joku maksaa amerikkalaisesta enemmän kuin toinen ja joku aasialaisesta tai saksalaisesta jne. Vaan myös se, että ne saavat haluamansa koska ahneimmat tai epätoivoisesti rahan tarpeessa olevat ihmiset tuovat niille uhreja ja nuo ihmiset kantavat yhteistä nimeä ja tatuointia: Elite Hunters.
Tämä asetelma on mielestäni poikkeuksellisen häiriintynyt, mutta tavalla joka ei lyö yli vaan pysyy hillityn asiallisena eikä yritä esittää muuta kuin mitä on - (siis suhteellisesti ajatellen, kun vertaa esim. A Serbian Film:in kuvioihin ja materiaaliin)...
Ja HOSTEL on erityisen pelottava koska se voisi olla totta ja sitä ehtii ajatella kun se ei heitä naamalle shokkikamaa. Jos Hostel on inspiroitunut jostakin todellisessa elämässä todetusta kerhosta, en halua tietää.

Lisäksi ensimmäisessä elokuvassa on oikein intensiivinen ja osuva tunnelma. Eli ohjaus ja elokuvallinen toteutus on hienosti onnistunut. Pidän enemmän ohjaajan versiosta jossa on aivan eri loppu kuin elokuvateattereissa näytetyssä versiossa. Ohjaajan versio lopusta kun on omaperäisempi ja tavallaan onnellisempi. Vaikka sekin lienee tulkinnanvaraista. Minä haluan ajatella ettei sille pikkutytölle käynyt kuinkaan, sillä elokuva kuten näette, on muutenkin tarpeeksi synkkä.

Ikävä kyllä, HOSTEL: Part II (tietenkin) kirjoitettiin elokuvateatteriversion lopun pohjalta. Mielestäni ohjaajan version pohjala olisi voinut tulla vaikka miten omaperäinen ja mielenkiintoinen uusi tarina. HOSTEL: Part II siis on hieman alkluperäistä toistava, vaikka toki siitä löytyy jotain uuttakin mielenkiintoista. Katsoin sen koska minua kiinnosti kuinka Elite Hunting-kerhon käy. Olisin ehkä jättänyt katsomatta, jos olisin tiennyt että tästä oltiin tekemässä trilogiaa.
Mutta pidän tuossa kakkososassa siitä miten ja millä tavalla se osoittaa ettei ihmisen tarvitse olla sadistinen ja mielenvikainen kyetäkseen kiduttamaan ja tappamaan. Riittää kun pelissä on oma tai jonkun itselleen rakkaan ihmisen henki & ihminen on ajettu ja provosoitu tarpeeksi äärimmilleen eli muuta selviytymiskeinoa ei löydy. Silloin kuka tahansa on kykenevä moisiin raakuuksiin. Toki on aivan toinen juttu kuinka sen mielenterveyden käy sen jälkeen...

- HOSTEL on elokuva jonka katsomista en kadu, mutta jota en todellakaan halua nähdä uudestaan. En katsoisi sitä uudestaan edes maksusta, (paitsi jos tarpeeksi maksetaan), koska se tosiaan on vähän liian hyvä kauhuelokuva.
- HOSTEL: Part II on elokuva jossa on hetkensä, mutta jonka katsomista kadun, koska siinä on kohtaus jota en olisi välittänyt nähdä mutta silmäni kieltäytyivät katsomasta muualle valtaosan siitä. Satuin vielä pitämään hahmosta joka siinä uhrattiin. (Ai niin, kehuna HOSTEL-elokuville vielä sekin että siinä oleviin hahmoihin ehtii ainakin vähäsen kiinnittyä tunnepohjalla ennen kuin ne kuolee.)
- HOSTEL: Part III...Ilmeisesti tässä osassa pitäisi olla joku "yllättävä jäsen" Elite Hunting-kerhon kiduttajapuolen joukossa, mutta se ei ole riittänyt houkuttelemaan katsomaan enää yhtään tätä sarjaa. Eli tätä kolmatta osaa en ole katsonut ja todennäköisesti en koskaan katso.

Minun mielestäni siis yksi HOSTEL olisi ollut ihan tarpeeksi. Toki mikä tahansa kauhuelokuva olisi paljon vaikuttavampi ja enemmän oikeuksissaan jos jatko-osia ei tehtäisi kuluttamaan sen ideaa ja luomaan hieman eri tunnelmaa. Alla on ensimmäisen HOSTEL-elokuvan virallinen traileri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti